Symposium Nederlands Platform voor Multimorbiditeit
De vierde editie van het symposium over multimorbiditeit vind plaats op
donderdag 27 maart 2025 in de Geertekerk te Utrecht
Het is een steeds grotere uitdaging om de zorg toegankelijk te houden. Een toenemende, complexe zorgvraag van patiënten met meerdere langdurige aandoeningen tegelijk vraagt om afstemming tussen specialismen in en buiten het ziekenhuis. Het Nederlands Platform voor Multimorbiditeit organiseert daarom samen met de NIV op 27 maart 20205 het vierde symposium over multimorbiditeit. Regievoering staat dit jaar centraal. De doelgroep zijn medisch specialisten, huisartsen, VS/PA en onderzoekers naar dit onderwerp.
Veelgehoorde obstakels binnen ons zorgsysteem die regievoering voor patienten met multimorbiditeit bemoeilijken zijn schaarste en ontoereikende bekostiging. Er zijn echter ook goede voorbeelden van wat we nu al wel kunnen doen. Het thema van deze editie is dan ook: Waar wachten we op? We zullen ons richten op de mogelijkheden die er zijn om de zorg voor deze patienten te verbeteren.
Bezoek het symposium, luister naar de ontwikkelingen van experts uit het veld en discussieer mee!
Schrijf je nu in!
Datum: 27 maart 2025 (09:00-17:00 uur)
Locatie: Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht
Inschrijfkosten: € 200,- voor medisch specialisten, € 25,- voor AIOS en PhD studenten
Klik HIER voor een directe link om je in te schrijven (algemeen).
Verslag tweede symposium over multimorbiditeit
(07 november 2022)
Een primeur. Op het symposium over multimorbiditeit presenteerde Patiëntenfederatie Nederland de eerste resultaten van een landelijke enquête onder duizenden patiënten met meerdere langdurige aandoeningen over hun voorkeuren voor zorgverlening. Ilse van der Ee, Maarten de Gouw en hun collega’s van Patiëntenfederatie Nederland hebben maandenlang hard gewerkt om tot dit mooie, multidisciplinaire rapport te komen. Het geeft ons handvaten om in een systeem dat ingericht is op individuele aandoeningen, de zorg goed te organiseren voor mensen met meerdere aandoeningen. Meer informatie over het onderzoek en het raport kunt u hier vinden.
Maar er was meer. Zo nam prof. dr. Chris Salisbury ons mee naar zijn treffende ervaringen als huisarts. Hij benadrukte de waarde van continuïteit van zorg, met name voor mensen met meerdere langdurige aandoeningen. Het is net als GTST zei hij: ‘Je kan niet zomaar invallen, een aflevering kijken en de serie begrijpen en volgen. Je moet elke episode zien, om te begrijpen hoe het zit.’
Harini Sathanapally sprak over de waarde van gezamenlijke besluitvorming.Denise Hanssen bracht vervolgens aan het licht hoe belangrijk de toevoeging van een psycholoog kan zijn in het zorgteam voor mensen met meerdere langdurige aandoeningen. René Melis legde op een eenvoudige wijze uit hoe de complexe relatie tussen veerkracht, kwetsbaarheid en multimorbiditeit in elkaar steekt. Na de lunch drukte Amaia Calderón-Larrañaga ons op een aangename wijze op de keiharde feiten. Wat weten we nou eigenlijk al over multimorbiditeit, en wat vooral ook nog niet? Zij schetse de stand van zaken en presenteerde vervolgens baanbrekend epidemiologisch onderzoek om richting te geven aan de weg vooruit.
Na alle presentaties en discussies sloten we af met een rondetafelgesprek. Onder leiding van prof. dr. Barbara van Munster bediscussierden vier sleutel-vertegenwoordigers namens de NZA, NHG, NIV en VWS vijf stellingen. Professor Peeters, Professor Jeurissen, Professor Schuurmans en Professor Burgers waren het eens dat de zorg moet veranderen, maar hoe is de vraag! Het was een levendige discussie.
Kortom, het symposium bracht onderzoekers, zorgverleners, patiënten en beleidsmakers bijeen om gezamenlijk op te trekken om deze zorg te realiseren. Op deze manier draagt het symposium bij aan onze missie om patiënten met meerdere langdurige aandoeningen gecoördineerde zorg te geven, die is afgestemd op hun medische, functionele en psychosociale situatie, waarbij hun doelen, voorkeuren en mogelijkheden zijn meegenomen.